Karalahana Çorba İçme Günü kutlamaları kapsamında Orçay A.Ş’nin katkılarıyla, TÜRGİD (Tüm Gıda İşletmecileri Derneği)’in organizasyonunda; Nalia Karadeniz Mutfağı’nın İstanbul Güneşli, Kurtköy, Bostancı ve Rize şubesinde 20 Aralık Cumartesi Günü hem çorba ikramı gerçekleştiriyor hem de karalahananın uzun yaşama etkisini gündeme taşıyor. Ayrıca Nalia Karadeniz Mutfağı Güneşli ve Rize şubelerinde basın ve sektör paydaşlarının bulunacağı özel bir davet de planlıyor.İçerik analizleri ve besin değerleri “kardeş” olduklarını kanıtlasa da Karalahana, trendlerin değil, asırlık bir yaşam kültürünün temsilcisi. Türgid Yönetim Kurulu Üyesi, Nalia Karadeniz Mutfağı Kurucusu Süleyman Tarakçı “Siz ona yeni nesil süper besin diyorsunuz, biz yüzyıllardır neredeyse her öğünde karalahana yiyoruz. Bizim yaylalardaki yaş ortalamasına, 100'ünü deviren çınarlarımıza bakın; longevity bizim için bir moda değil, genetik mirasımızın ve soframızın doğal bir sonucudur.” diyerek, global ikon Kale’ye “biz hep buradaydık” mesajını iletiyor.TÜİK Verileri "Doğal Longevity"yi Doğruluyor"Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 'Hayat Tabloları' verilerine bakıldığında, Türkiye'de 'Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi'nin en yüksek olduğu iller sıralamasında Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin istikrarlı bir şekilde zirveyi zorluyor. Bu durum tesadüf değil; coğrafyanın ve beslenmenin bir sonucudur."Karadeniz mutfağının temel direği olan Karalahana, içerdiği sülforafan bileşiği ile global rakibi Kale ile aynı biyolojik etkiyi yaratır: Vücudun doğal detoksifikasyon enzimlerini tetiklemek ve yaşlanmayı hızlandıran oksidatif stresi baskılamak. Karadenizlilerin 'dinç yaşlılığının' arkasındaki sır budur.Genetik mirasları ve zengin içerikleriyle birbirinin neredeyse tıpkısı olan bu iki sebze, yüksek oranda barındırdıkları sülforan, K vitamini ve güçlü antioksidanlar sayesinde hücresel onarımı destekleyerek 'longevity' (uzun ve sağlıklı ömür) kavramının en güçlü doğal destekçileri arasında yer alıyor. Oksidatif strese karşı kurdukları kalkan ve enflamasyon önleyici etkileriyle bu yeşil güç depoları, sadece dönemsel birer trend değil, sürdürülebilir ve zinde bir yaşam için beslenme rutinimizin vazgeçilmez yapı taşlarına dönüşüyor."
MAGAZİN
Yayınlanma: 17 Aralık 2025 - 00:27
Güncelleme: 17 Aralık 2025 - 00:30
'Karalahana Hep Buradaydı, Faydası Yaş Ortalamamızdan Belli!'
Dünya gastronomi sahnesi son yıllarda uzun yaşamın (Longevity) sırrını 'Kale' bitkisinde arayadursun, Karadeniz yaylalarından bu küresel trende asırlık ve 'süper' bir cevap yükseliyor. New York'tan Londra'ya sağlıklı yaşam menülerinin başköşesine kurulan Kale'nin şöhretine, genetik ikizi ve Karadeniz mutfağının kadim kahramanı Karalahana tebessümle karşılık veriyor.
MAGAZİN
17 Aralık 2025 - 00:27
Güncelleme: 17 Aralık 2025 - 00:30








